Koper in schapenvoer

Kopervergiftiging of koperintolerantie
Een klein deel van de schapenrassen in Nederland hebben last van koper intolerantie. Echter een grootdeel van de vleesrassen en daarmee veel schapen in Nederland en BelgiŽ, zijn genetisch verbonden met deze rassen. Bekende rassen die koperintolerant zijn, zijn de Texelaars en Suffolks.

Wat is koperintolerantie
Schapenrassen die koperintolerant zijn slaan het koper dat ze in het voer op via ander voer binnen krijgen op in de lever. Dit geeft meteen aan dat dit gevaar dus sluipend (chronisch) is. Het koperniveau in de lever kan in de loop van de tijd steeds hoger worden. Bij stresssituaties (bijv. scheren) kan zoveel koper acuut vrijkomen dat het dier dit niet kan verwerken. Het schaap eet niet meer, is lusteloos en heeft een snelle ademhaling. Verder zijn een gele huid, gele slijmvliezen en donkere urine veel voorkomende symptomen. Deze chronische opbouw en het acuut vrijkomen is dan ook het grote gevaar en betekend dat er een constante alertheid geboden is op koper in voeding of drinkwater.

Koper in krachtvoer
Het voeren van voeders met toegevoegd koper is natuurlijk uit ten boze. Maar ook in voeders waar geen koper aan toegevoegd is kan de waarden van koper te hoog zijn. De oorzaak hiervan is dat vanuit de grondstoffen die gebruikt worden het aandeel koper toch nog gevaarlijk hoog kan oplopen. Claims als geen koper of 0% koper die nog dikwijls teruggevonden kan worden in advertenties of op verpakking van schapenvoeders zijn dan ook niet juist.

Overige oorzaken
Ruwvoer; gehaltes in ruwvoer kunnen hoog oplopen door bijvoorbeeld verkeerde bemesting.
Water; gehaltes in water kunnen hoog oplopen door het gebruik van koper in waterinstallaties.

Het is dus van belang om vanuit alle bronnen alert te zijn en er voor te zorgen dat het aanbod van koper zo laag mogelijk blijft.

Hedric gaat verder
Natuurlijk worden er in de schapenvoeders van Hedric geen koper toegevoegd. Maar omdat het van belang is dat we het aanbod van koper zo laag mogelijk houden gaan we daarin verder. In alle partijen schapenvoer van Hedric wordt het koper analytisch te bepaald. Indien nodig worden partijen geblokkeerd. Hierdoor kunnen we met een gerust hart zeggen dat het aandeel koper in onze voeders op een veilig niveau zitten.

Muesli kleine herkauwers
Dit product is koper toegevoegd en is daardoor alleen geschikt voor schapen die kopertolerant en zelfs zeer geschikt voor schapen die koper nodig voor een goed rantsoen.

Mijn schapen hebben koper nodig
In Nederland en BelgiŽ worden ook rassen gehouden die juist afhankelijk zijn van extra koper in hun rantsoen. Deze schapen hebben een koperbehoefte. Dit komt bijvoorbeeld bij een aantal Nederlandse Heiderassen voor, maar ook bij verschillende buitenlandse schapenrassen.
Er kan aan hun koperbehoefte voldaan worden door in hun rantsoen de Hedric Muesli kleine herkauwers of geitenbrok op te nemen.


Meer informatie over: