Geiten en kleine herkauwers

Geiten, bokken, herten een reeën zijn herkauwers en dat betekent dat ze het opgenomen voeding, zoals hooi en gras, eerst voorverteren en daarna nogmaals kauwen. Ruwvoer dient daarom het hoofdbestanddeel te zijn van hun rantsoen voor een goede penswerking.

Ondanks dat het allemaal herkauwers zijn, hebben ze andere voedingsbehoeften dan rundvee en schapen: 

 • Geiten hebben vergeleken tot een rund een naar verhouding grotere pens en een snellere vertering. Een rundveebrok is niet optimaal voor een geit.  
 • In schapenvoer zit nauwelijks koper, terwijl geiten juist wel koper nodig hebben om o.a. bloedarmoede, vermagering of erger te voorkomen.


Geiten zijn ook nog eens kieskeurige eters, in de basis is het belangrijk om goed en voldoende ruwvoer of hooi te voeren. Daarnaast zijn geiten en bokken erg gevoelig voor nierstenen en nierproblemen. De mineralensamenstelling van de Hedric Geiten/Bokkenkorrel is speciaal afgestemd op de behoeften van geiten en bokken

Assortiment geiten en kleine herkauwers

Muesli kleine herkauwers

Muesli kleine herkauwers

 • Bevat koper
 • Voor kleine herkauwers
Geiten/Bokkenkorrel NGMO

Geiten/Bokkenkorrel NGMO

 • Voor geiten, bokken en herten
 • Voor het gehele jaar

Voedingstips

Bij normaal onderhoud
De Hedric-voeders zijn aanvullende diervoeders. De voergift is daarom zeer afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van het ruwvoeder. Richtlijn: 0,5 -1,5 kg krachtvoeder bij een gemiddeld groot ras van 60 à 70 kg. De conditie van uw dieren is uiteindelijk het meest bepalend voor de exacte voergift. 

Drachtperiode
Aan het begin van de dracht moet minder worden gevoerd. Een geit mag niet in een te goede conditie raken. Dit geeft problemen bij het aflammeren.  

Richtlijn: 0,5 kg per geit per dag, mede afhankelijk van het ras. De energiebehoefte van geiten neemt 3 weken voor het aflammeren sterk toe. Verhoog daarom de krachtvoergift met 0,2 kg per week. Op de dag van aflammeren is minimaal 1 kg krachtvoer vereist (mede afhankelijk van het ras).  De opname van een dragende geit daalt naarmate de dracht vordert, omdat het lam steeds meer ruimte inneemt en het moederdier hierdoor gewoonweg niet meer voer kan opnemen. Het is daarom raadzaam om energiedicht te voeren. 

Lactatieperiode
Tijdens de lactatieperiode heeft de geit meer krachtvoer nodig. Richtlijn; 1,5 kg op de top van de lactatie. Vuistregel is: per 0,2 liter melk 0,1 kg krachtvoeder. 

 

Tips en aandachtspunten:
 • Zorg altijd voor voldoende vers en schoon drinkwater.
 • De opgegeven hoeveelheden zijn een richtlijn. De uiteindelijke gift is afhankelijk van temperatuur, ras en conditie van het dier.
 • Wanneer het voer wordt verstrekt, moeten de dieren graag naar de voerplek komen.
 • Houd de conditie van uw dieren altijd goed in de gaten.
 • Ruwvoer (hooi, kuilgras of luzerne) is van groot belang.

Meest gestelde voedingsvragen over geiten en kleine herkauwers

Waarom hebben bokken een aangepast voer nodig?

Bokken hebben een verhoogd risico op nierstenen, urolithiasis (blaasgruis) en urinewegproblemen. Nierstenen en blaasgruis zijn zeer pijnlijke aandoeningen aan de urinewegen die bijv. blaasontstekingen of koliekpijnen kunnen veroorzaken en zelfs fataal kunnen aflopen. Het verstrekken van voldoende fris drinkwater en de juiste voeding met oa. het juiste calcium/fosfor verhouding beperkt het risico op vorming van urinegruis en nierstenen.

Hoe vaak moet ik mijn geiten voeren?

Voor een gezonde penswerking is het belangrijk dat geiten gedurende de gehele dag beschikking hebben tot ruwvoer. Ook wanneer ze op de weide staan is het raadzaam om ze in de ochtend nog een flinke pluk hooi te geven. Verder moeten geiten 24 uur per dag toegang hebben tot fris drinkwater.
Naast het ruwvoer hoeven ze maar een geringe hoeveelheid brok te krijgen, dit kan in een enkele portie of over 2 porties per dag worden verdeeld. Ook kun je een speciale geiten mineralenblok (liksteen) aanbieden waar ze naar behoefte gebruik van kunnen maken.

Kan ik mijn geiten schapen- of runderbrok geven?

Ondanks dat het allemaal herkauwers zijn, hebben geiten een andere voedingsbehoeften dan rundvee en schapen:

 • Geiten hebben vergeleken tot een rund een naar verhouding grotere pens en een snellere vertering. Een rundveebrok is niet optimaal voor een geit. 
 • In schapenvoer zit nauwelijks koper, terwijl geiten juist wel koper nodig hebben om o.a. bloedarmoede, vermagering of erger te voorkomen.

Mogen onze geiten ook keukenafval zoals groente of brood?

Geiten hebben behoefte aan veel ruwvoer, aangevuld met wat geitenbrok of – muesli. Ondanks dat geiten er soms dol op zijn is aan te raden om slechts  in zeer beperkte mate groente- of fruitafval aan te bieden om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Dat geldt ook voor brood; hiervan kunnen geiten dik worden en het kan pensverzuring veroorzaken.

Geiten knabbelen graag, en je maakt ze blij wanneer ze wat takken, struiken of boomschors krijgen om zich mee bezig te houden. Let er wel op dat je groente, struiken of planten aanbied die niet giftig zijn voor geiten.