Konijnen

Naast goede verzorging, hebben konijnen een uitgebalanceerde voeding nodig voor een vitaal leven. Konijnen zijn herbivoren (planteneters) en hun lange darmstelsel is ontworpen om grote hoeveelheden vezelrijk voedsel te verteren. Met een optimale combinatie van veel hooi, aangevuld met droogvoer en groenvoer blijft ook jouw konijn gezond en fit.
De geperste konijnenkorrels van Hedric bevatten alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding die konijnen nodig hebben. Omdat iedere korrel is gelijk qua voedingsstoffen, kan je konijn niet selecteren en het neemt alles op wat het nodig heeft. 

 

 

 

Assortiment konijnen

Konijnenkorrel Extra

Konijnenkorrel Extra

  • Hoogwaardig voer voor alle leeftijden
  • Hoog vezelgehalte

Voedingstips

Bij het voeren kun je onderstaande richtlijn aanhouden.

Grote rassen

Vanaf 5 kg

130-200 gram per dier per dag

Midden rassen

3-5 kg

120-180 gram per dier per dag

Kleine rassen

1-3 kg

50-130 gram per dier per dag

Dwergrassen

Tot 1 kg

30-60 gram per dier per dag

Dit betreft een algemeen advies. Houdt de conditie van je konijnen altijd goed in de gaten en pas de hoeveelheid, wanneer nodig, aan.  

Tips en aandachtspunten:

  • Goed hooi dient het hoofdbestanddeel te zijn van het dagelijkse dieet van je konijn. Niet alleen hebben konijnen voldoende vezels nodig voor een gezonde spijsvertering, maar het constant kauwen en knagen op de stengels zorgt voor de belangrijke afslijting van de tanden (die alsmaar blijven groeien).  
  • Zorg altijd voor onbeperkt toegang tot vers, schoon en niet te koud drinkwater. Bijvoorbeeld uit een flesje met drinknippel.
  • Op stressmomenten (zoals verhuizen of tentoonstellingen) is het noodzakelijk om konijnen matig te voeren om darmstoornissen te voorkomen. 
  • Verstrek het voer op vaste tijden en naar behoefte. 

Geef je konijnen een beperkte voeveelheid vers (rauw) groenvoer, zoals andijvie, bleekselderij, wortel, witlof en peterselie. Als de konijnenkeutels zacht worden, geef dan geen groenvoer meer tot de keutels weer normaal zijn en bouw het daarna opnieuw op. Sla- en koolsoorten kunnen gasvorming of diarree veroorzaken en daarom is het raadzaam om er weinig van te geven en je konijn er langzaam aan te laten wennen.  

  • ​Konijnen zijn ook dol op fruit, maar geef dit slechts met mate omdat fruit veel suiker bevat. 
  • Zorg voor een net en schoon hok met vers stro. Dit voorkomt ziektes zoals coccidiose. 

Meest gestelde voedingsvragen over konijnen

Hoe vaak moet ik mijn konijn voeren?

Als basis moet een konijn eigenlijk continue beschikking hebben over goed hooi en vers drinkwater. Het beste verdeel je zijn droogvoer over 2 maaltijden (of meer) per dag. Regelmaat vind een konijn erg belangrijk, dus probeer zoveel mogelijk vaste voertijden aan te houden en niet te veel af te wisselen met verschillende soorten droog- en groenvoer om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Kan ik zomaar ineens van konijnenvoer veranderen?

Net zoals bij andere dieren is het bij konijnen belangrijk om niet ineens, maar geleidelijk over te gaan naar een andere konijnenkorrel. Mix het oude voer enkele dagen met het nieuwe voer, zodat de darmflora aan de verandering kan wennen en er geen darmproblemen ontstaan.

Hieronder een handig overgang schema:

Dag een en twee             75% oude voer – 25% nieuwe voer

Dag drie en vier               50% oude voer – 50% nieuwe voer

Dag vijf en zes                  25% oude voer – 75% nieuwe voer

Dag zeven                          100% nieuwe voer

Moet ik anders voeren tijdens koude perioden?

Konijnen kunnen in principe goed tegen de kou en maken een fijne warme wintervacht aan. Maar tijdens grote temperatuurverschillen in het voor- en najaar kunnen konijnen door een verminderde weerstand gezondheid- en luchtwegproblemen oplopen.

Je kunt de weerstand van je konijn ondersteunen door gezond en vitaminerijk voedsel aan te bieden. Het is meestal niet nodig om je konijn meer droogvoer te geven, want konijnen houden zich in de winter van nature rustiger. Controleer verder meerdere keren per dag of het drinkwater en groenvoer (dat niet snel genoeg wordt opgegeten) bevroren is.

Heeft mijn konijn ander voer nodig wanneer het warm is?

Ook tijdens de zomer heeft een konijn behoefte aan voldoende hooi, aangevuld met droogvoer en groenvoer. In principe hoeft je het rantsoen niet aan te passen. Hierbij geven je wel enkele tips en aandachtspunten:

  • Tijdens hete perioden, zijn konijnen vaak minder actief en zoeken de koelte op. Je kunt de hoeveelheid brokjes eventueel wat verminderen. Ook is het aan te raden om droogvoer ’s ochtends of ’s avonds te geven als het wat koeler is en de konijnen wat actiever zijn.
  • Tijdens warme periodes is het geven van vochthoudende groentes ideaal. Zorg ervoor dat je konijn hier tijdig langzaam aan gewend is om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Zorg dat je het groenvoer niet te koud aanbied, laat het even op temperatuur komen als het uit de koelkast komt.
  • Ververs het drinkwater meerdere keren per dag en laat groenvoer niet te lang liggen, want dan wordt het onfris.

Wat moet ik doen wanneer mijn konijn niet meer wil eten?

Als een konijn stopt met eten, is het vaak ziek of ondervindt het ongemak. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals verstopping, gasvorming, tandproblemen of ziekte. Het is raadzaam om snel je konijn te laten onderzoeken door een dierenarts.

Wanneer je konijn wel zijn brokjes goed eet, maar geen of slechts weinig hooi wil eten, kan dat liggen aan een slechte kwaliteit of door de smaak van het hooi. Probeer eens een ander soort hooi aan te bieden. Vaak komt het echter ook doordat je jouw konijn teveel brokjes voert. Door minder konijnenkorrel te geven, gaat je konijnen vanzelf meer hooi opnemen.

Help mijn konijn heeft diarree?

Dit wordt veelal veroorzaakt door voedingsproblemen. Beperk het rantsoen enkele dagen tot alleen hooi (en water) totdat de keutels weer vast en rond worden. Ga met je konijn naar een dierenarts wanneer er niet snel verbetering zichtbaar is of de conditie achteruit blijft gaan.

Moet ik iets anders voeren als mijn konijn jonkies krijgt?

Tot aan de bevalling heeft het moederkonijn eigenlijk voldoende aan haar normale voer. Ze mag namelijk niet te dik worden omdat het voor complicaties kan zorgen. Vanaf de laatste dagen voor de bevalling kun je het rantsoen wat aanvullen met wat eiwitrijke producten zoals alfalfa (luzerne).

Na de bevalling kan ze naast eiwitrijk hooi ook extra konijnenvoer gebruiken, want tijdens het zogen van haar jongen verbruikt ze veel energie. Je mag de tot 5 keer de normale hoeveelheid konijnenkorrel gaan geven (afhankelijk van nestgrootte). Let er wel op dat moederkonijn voldoende hooi blijft opnemen, als dat niet het geval is, moet je de hoeveelheid brokjes wat verminderen.

Geleidelijk mag je de hoeveelheid droogvoer weer wat gaan verminderen om te zorgen dat de voedster niet te dik wordt. De jongen zullen na enkele weken beginnen mee te eten van het droogvoer, dat is geen probleem. Ze hebben hiernaast nog steeds de moedermelk hard nodig.

Zodra de jongen het nest hebben verlaten hoort het moederkonijn weer op een normaal rantsoen te worden gezet (tenzij ze te dik of te dun is, dan mag het wat worden aangepast).