Pluimvee

Of je nu kippen houdt puur voor je plezier, vanwege de eieren of voor de fokkerij, in alle gevallen weet je met Hedric dat jouw kippen gezonde voeding krijgen. Hedric produceert professioneel voer voor hobbydieren. Gezondheid en vitaliteit staan daarbij voorop. Ook wordt rekening gehouden met de verschillende levensfasen van de kip.

 

 

Assortiment pluimvee

Hedric Startkrix (20kg)

Hedric Startkrix (20kg)

  • Startvoer voor jonge kuikens
  • Unieke krix productstructuur
Hedric Opfokkrix (20kg)

Hedric Opfokkrix (20kg)

  • Optimale groei van jongpluimvee
  • Unieke krix productstructuur
Hedric Legkrix (20kg)

Hedric Legkrix (20kg)

  • Unieke krix productstructuur
  • Ook geschikt voor kleine rassen legpluimvee
Hedric Legkorrel (20kg)

Hedric Legkorrel (20kg)

  • Voedingsrijk legvoer in korrelvorm  
  • Evenwichtige samenstelling 
Hedric Legmeel (20kg)

Hedric Legmeel (20kg)

  • Grove structuur en vol vezels 
  • Draagt bij aan gezonde darmfunctie 
Hedric Legmeel rood (20kg)

Hedric Legmeel rood (20kg)

  • Voor intensere eidooierkleur  
  • Draagt bij aan gezonde darmfunctie 
Hedric Gemengd graan (20kg)

Hedric Gemengd graan (20kg)

  • Uitermate geschikt ter bevordering van de scharrelactiviteit
  • Luxe variatie van gereinigde hoogwaardige grondstoffen zoals tarwe, gebroken mais, sorghum, zonnebloempit en gebroken erwt.
  • Geen complete voeding;  verstrek hiervan bij voorkeur tot maximaal 25% van de dagelijkse voergift. Indien de dieren te dik worden moet de hoeveelheid gereduceerd worden
Kippengrit (25kg)

Kippengrit (25kg)

  • Bevordert een sterke eierschaal
  • Helpt de kip bij het fijnmalen van voer
  • Ter aanvulling op pluimveevoeding

Tips en aandachtspunten:

  • Zorg altijd voor voldoende vers en schoon drinkwater.
  • Wanneer de legprestaties afnemen, kan er een klein percentage (tot 15%) gemengd graan naast de legvoeders worden gegeven.
  • Verstrek groenvoeder alleen in kleine hoeveelheden (pas op met bedorven groenvoeder en bespoten planten).
  • Dit betreft een algemeen advies. Houdt de conditie van uw kippen altijd goed in de gaten.

Overschakelen
Zorg voor een geleidelijke overgang van het ene naar het andere voer. Laat de dieren wennen aan het nieuwe voer. Het is aan te raden in de overgangsperiode beide voeders door elkaar te mengen. Conditie is altijd bepalend voor het wel of niet inzetten van een ander voer en voor de tijd die nodig is om over te schakelen.

Kalkbehoefte
Leggende hennen krijgen geleidelijk een grotere kalkbehoefte. De sterkte van de eierschaal is daarbij een indicator. Je kunt vanaf 40 weken geleidelijk wat meer grit aanbieden.
 

Meest gestelde voedingsvragen over pluimvee

Wat is het verschil tussen legkorrel en legmeel?

De voedingswaarde van legmeel en legkorrel zijn nagenoeg gelijk, het is vooral de vorm die het verschil maakt. Beide voersoorten hebben hun specifieke voordelen en daarom moet je het voer kiezen dat het beste bij jouw dieren past.

  • Legkorrel bestaat uit zeer fijngemalen ingrediënten die tot kleine brokjes zijn geperst. Het bevat alle voedingsstoffen die de dieren nodig hebben.. Voordeel van het voeren van een korrel is dat pluimvee dit eenvoudig op kan nemen en er minder gemorst wordt. De dieren kunnen niet selectief zijn en laten liggen wat ze minder smakelijk vinden en krijgen bij legkorrel dus alles binnen wat ze nodig hebben.
     
  • Ook het legmeel is een volledig voer voor kippen. Legmeel bestaat uit grof gemalen grondstoffen welke niet tot brokje worden geperst en is daardoor een zeer structuurrijk product. Meel bevat een duidelijk hoger vezelgehalte dan een korrel en dit komt ten goede van een betere maagfunctie en darmwerking van het dier. Verder stimuleert het uitstrooien van meel het scharrelgedrag en de opnametijd. Hierdoor komt verveling veel minder voor onder de dieren.

Een nadeel van het voeren van legvoer in de vorm van meel is dat er meer voer verloren kan gaan. Wanneer het bijvoorbeeld nat en modderig is eten de kippen het meel niet graag meer op en kan het zelfs ongedierte aantrekken.

 

Hebben mijn kippen ook nog maagkiezel of grit nodig in hun rantsoen?

Kippen hebben geen tanden en maken daarom gebruik van maagkiezel (kleine steentjes) voor het fijnmalen van het voedsel wat zich in hun spiermaag bevind. Wanneer kippen voldoende uitloop hebben in een grote ruimte vinden ze vaak voldoende steentjes hiervoor, maar het kan zeker geen kwaad om een bakje met maagkiezel beschikbaar te stellen zodat de dieren hier naar behoefte van kunnen opnemen. Wanneer kippen niet genoeg steentjes kunnen opnemen, wordt de vertering bemoeilijkt omdat het voer dan ongemalen in het verteringsstelsel terechtkomt. Het lichaam kan hieruit onvoldoende voedingstoffen opnemen en dat kan zorgen voor een verminderde gezondheid.

Grit bestaat uit kleine stukjes vermalen schaaldieren en een prima mineralen- en calciumbron voor leggend pluimvee. Dit hebben zij in voldoende mate nodig voor het aanmaken van een goede eierschaal. Wanneer je een compleet legvoer geeft, krijgen kippen normaalgesproken voldoende calciumbronnen binnen en is het niet noodzakelijk om extra oestergrit bij te voeren. Bij oudere dieren of in geval van windeieren is het raadzaam om extra grit beschikbaar te stellen.

Waarom dienen kuikens een ander voer te krijgen dan een volwassen kip?

Doordat kuikens nog volop moeten kunnen groeien, hebben zij behoefte aan andere voedingswaarden dan een volwassen dier. Kuikenvoer bevat onder andere een hoger gehalte aan hoogwaardige eiwitten en aminozuren zodat ze optimaal kunnen groeien.

Mag ik mijn kippen alle soorten etensresten, groenvoer of fruitsoorten geven?

Kippen eten nagenoeg alles en zijn continue op zoek naar eetbare dingen. Wanneer er geen kippenvoer te vinden is, zullen ze van alles opnemen wat ze tegen komen zoals insecten, gras, fruit of zaden.

In principe mogen kippen heel veel keukenrestjes, groente en fruit hebben, maar wees voorzichtig met o.a. ongekookte aardappel of aardappelschillen, ongekookte rijst, yoghurt, bedorven of beschimmeld eten, sterk gekruide voedingsresten.