Schapen

Houd je schapen puur voor je plezier of voor de fokkerij? Hedric is hét hobby diervoedermerk voor jouw schapen en lammeren. Gezondheid en vitaliteit staan daarbij voorop. Aangezien schapen herkauwers zijn, hebben zij voor een goede penswerking behoefte aan een rantsoen dat grotendeels bestaat uit hoogwaardig en langvezelig ruwvoer. 

Naast ruwvoer hebben schapen ook een aanvullend krachtvoer nodig dat is afgestemd op de levensfase van het dier en de daarbij behorende juiste vitaminen- en mineralenbehoeften. Schapen kunnen niet zonder koper, maar de meeste schapenrassen zijn erg gevoelig voor een overmaat aan koper in hun rantsoen. Over het algemeen wordt de koperbehoefte al voldoende afgedekt met het koper dat van nature in ruwvoer en krachtvoerbronnen aanwezig is. Hierdoor bevat het Hedric krachtvoer voor schapen bewust geen toegevoegde koper, om een kopervergiftiging te voorkomen. 

Indien je een schapenras bezit dat wel behoefte heeft aan een extra koper in het krachtvoer (zoals bijv. Drentse Heideschapen), is het raadzaam om de dieren geitenkorrel te geven. 

 

 

Assortiment schapen

VitaMilk Lam Stabiel

VitaMilk Lam Stabiel

  • Kunstmelkpoeder vanaf geboorte
  • Rijk aan energie en eiwit Met Care+ voor extra weerstand 
Lammerenkorrel

Lammerenkorrel

  • Vanaf 2 tot maximaal 8 weken
  • Topkwaliteit lammerenkorel zonder toegevoegde koper
Schapenkorrel

Schapenkorrel

  • Voor volwassen schapen
  • Topkwaliteit onderhoudsvoer zonder toegevoegde koper

Voorkom nierstenen bij rammen

Rammen zijn gevoelig voor nierstenen. Oorzaak van nierstenen is meestal het voeren van grote hoeveelheden verkeerd samengesteld krachtvoer in combinatie met te weinig ruwvoer. Zorg voor voldoende schoon drinkwater. Zorg voor een juist calcium – fosforverhouding in het voer. Zo voorkomt u nierstenen bij rammen. Schapen- en lammerenbrok Allround voldoet aan de juiste richtlijnen.

Voedingstips

 

Bij normaal onderhoud 
De Hedric-voeders zijn aanvullende diervoeders. De voedergift is daarom sterk afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van het ruwvoer. Richtlijn: 0,2 -1,0 kg krachtvoeder afhankelijk van de periode. De conditie van de dieren is uiteindelijk het meest bepalend voor de exacte voergift. 

 

Tips en aandachtspunten:

  • Zorg altijd voor voldoende vers en schoon drinkwater. 

  • De opgegeven hoeveelheden is een richtlijn. De uiteindelijke gift is afhankelijk van ras, conditie, leeftijd en afhankelijk van de ruwvoer kwaliteit.

  • Houd de conditie van uw schapen altijd goed in de gaten. 

  • Zorg altijd voor een schone en droge plek waar u het krachtvoer verstrekt. Let op dat alle dieren

Meest gestelde voedingsvragen over schapen

Hoe vaak moet ik mijn schapen voeren?

Vanuit het oogpunt van een gezonde pensfunctie is het belangrijk dat schapen gedurende de  dag ruwvoer kunnen eten. Ook moeten schapen de gehele dag toegang hebben tot vers drinkwater. Naast ruwvoer hebben ze ter onderhoud slechts een kleine hoeveelheid brok nodig, die gegeven kan worden in één of twee porties per dag. Je kunt ze ook een speciaal mineraalblok (liksteen) voor schapen aanbieden dat ze gebruiken wanneer dat nodig is.

Kan ik mijn schapen ook geiten- of runderbrok geven?

Hoewel schapen ook herkauwers zijn, hebben ze andere voedingsbehoeften dan runderen en geiten. De meeste schapenrassen verdragen amper koper, terwijl geiten en runderen wel koper nodig hebben om problemen met bloedarmoede, gewichtsverlies of erger te voorkomen. Daarom kan het voeren van geiten- of runderbrok gevaarlijk zijn voor de meeste schapen, door een sterk verhoogd risico op kopervergiftiging.

Is keukenafval zoals groente of brood geschikt voor schapen?

Goed en voldoende ruwvoer is de basis van een gezond voedingsrantsoen van schapen, indien nodig aangevuld met wat schapenbrok.

Verder mogen schapen diverse fruit- en groentesoorten hebben zoals stukjes appels en peren, biet, wortels en groene onbespoten groentes. Het beste biedt je dit slechts in kleine hoeveelheden aan om eventuele spijsverteringsproblemen te voorkomen. Dat geldt ook voor brood; dit kan tot slokdarmverstopping leiden of pensverzuring veroorzaken.

Het is ook af te raden om snoeiafval aan te bieden aan schapen, aangezien vele planten giftig zijn voor schapen en dodelijke gevolgen kunnen hebben.

Hoe weet ik of mijn schaap te dun of te dik is?

Op het oog is het door de wollige vacht soms moeilijk om te beoordelen hoe de conditie van een schaap is. Maar is een makkelijke manier om hierachter te komen.

  • Wanneer een schaap in gezonde conditie is, kun je de doornuitsteeksels van de lendenwervel voelen wanneer je hier op drukt.
  • Wanneer je de uitsteeksel bij aanzienlijke druk niet kunt voelen, is het schaap in een te rijke conditie (te dik).
  • Wanneer de uitsteeksels scherp aanvoelen en je met je vingers eronder kunt komen is het schaap in een te schrale conditie.