Konijnen

Naast goede verzorging, hebben konijnen een uitgebalanceerde voeding nodig voor een vitaal leven. Konijnen zijn herbivoren (planteneters) en hun lange darmstelsel is ontworpen om grote hoeveelheden vezelrijk voedsel te verteren. Met een optimale combinatie van veel hooi, aangevuld met droogvoer en groenvoer blijft ook jouw konijn gezond en fit.
De geperste konijnenkorrels van Hedric bevatten alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding die konijnen nodig hebben. Omdat iedere korrel is gelijk qua voedingsstoffen, kan je konijn niet selecteren en het neemt alles op wat het nodig heeft. 

 

 

 

Assortiment konijnen

Konijnenkorrel Extra

Konijnenkorrel Extra

  • Hoogwaardig voer voor alle leeftijden
  • Hoog vezelgehalte

Voedingstips

Bij het voeren kun je onderstaande richtlijn aanhouden.

Grote rassen

Vanaf 5 kg

130-200 gram per dier per dag

Midden rassen

3-5 kg

120-180 gram per dier per dag

Kleine rassen

1-3 kg

50-130 gram per dier per dag

Dwergrassen

Tot 1 kg

30-60 gram per dier per dag

Dit betreft een algemeen advies. Houdt de conditie van je konijnen altijd goed in de gaten en pas de hoeveelheid, wanneer nodig, aan.  

Tips en aandachtspunten:

  • Goed hooi dient het hoofdbestanddeel te zijn van het dagelijkse dieet van je konijn. Niet alleen hebben konijnen voldoende vezels nodig voor een gezonde spijsvertering, maar het constant kauwen en knagen op de stengels zorgt voor de belangrijke afslijting van de tanden (die alsmaar blijven groeien).  
  • Zorg altijd voor onbeperkt toegang tot vers, schoon en niet te koud drinkwater. Bijvoorbeeld uit een flesje met drinknippel.
  • Op stressmomenten (zoals verhuizen of tentoonstellingen) is het noodzakelijk om konijnen matig te voeren om darmstoornissen te voorkomen. 
  • Verstrek het voer op vaste tijden en naar behoefte. 

Geef je konijnen een beperkte voeveelheid vers (rauw) groenvoer, zoals andijvie, bleekselderij, wortel, witlof en peterselie. Als de konijnenkeutels zacht worden, geef dan geen groenvoer meer tot de keutels weer normaal zijn en bouw het daarna opnieuw op. Sla- en koolsoorten kunnen gasvorming of diarree veroorzaken en daarom is het raadzaam om er weinig van te geven en je konijn er langzaam aan te laten wennen.  

  • ​Konijnen zijn ook dol op fruit, maar geef dit slechts met mate omdat fruit veel suiker bevat. 
  • Zorg voor een net en schoon hok met vers stro. Dit voorkomt ziektes zoals coccidiose.